Helden

Vier levensdromen worden werkelijkheid in 1948 ... Maak kennis met Achiam, Shulamit, Lea & Aya

Achiam Ben-Yaacov

“Ik hoorde dat het hele dorp Kfar Etzion was uitgemoord. Dat was het moment dat ik besloot om in het leger te gaan. Als het Kfar Etzion kon overkomen, dan kon het ook ons overkomen.”

Achiam Ben-YaacovAchiam Ben-Yaacov

Achiam is geboren in 1932. Als kind van 3 jaar kwam hij met zijn ouders wonen in de Moshav Beer Tuviya, waar hij ook vandaag nog woont. Achiam was zestien toen de onafhankelijkheids​oorlog uitbrak. Op de dag dat de staat Israël werd uitgeroepen, besloot Achiam, samen met al zijn vrienden uit zijn klas, het leger in te gaan. Hij was in het kersverse leger actief als chauffeur, van gepantserde auto’s, trucks en tanks.

Lea Sonnenschein-Onderwijzer

“Toen we net in Israël aankwamen, zongen we met elkaar het Hatikvah. Toen heb ik gehuild, het ging niet meer… de eerste keer het Hatikvah … in het land.”

Lea Sonnenschein Lea Sonnenschein-Onderwijzer

Lea werd geboren in 1927 in Amsterdam. In 1943 werd ze samen met haar ouders en zusje gedeporteerd, eerst naar Westerbork en uiteindelijk naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar beide ouders stierven in het kamp. Na de oorlog vertrok Lea op een illegaal schip richting Palestina. Voor de kust van Haifa werden ze gestopt door de Britten en enkele maanden op Cyprus opgevangen. Uiteindelijk mocht Lea in december 1946 een nieuw leven beginnen, als vrij mens in Eretz Israel.

Shulamit Tsur – Ben-Shalom

“Die ochtend – de dag dat het medische konvooi, met mijn zusje erbij, in een hinderlaag was gekomen – die ochtend voor ze wegging ,kwam ze bij me en zei: “Ik wilde je alleen even ‘Shalom’ zeggen”. Dat was haar laatste ‘Shalom’ aan mij.”

Shulamit Tsor Shulamit Tsur

Shulamit werd geboren in de Oude stad in Jeruzalem in 1924. Haar beide ouders waren aan het einde van de 19e eeuw als Joodse immigranten uit Jemen naar Israël gekomen. Shulamit groeide op in een gelukkig gezin. In de periode 1947-1948 was de situatie in Jeruzalem erg onrustig. Aan het begin van de burgeroorlog raakte haar man ernstig gewond toen hij door Arabische soldaten werd aangevallen. Hij overleefde wonder boven wonder vijf kogels in zijn buik. Margalit, de jongere zus van Shulamit, werd een maand voor de uitroeping van de staat Israël vermoord in een Arabische hinderlaag.

Aya Betser

“Ik heb heel veel vrienden verloren in 1948. We vochten samen voor de vrijheid. We huilden, we rouwden en we vochten.”

Aya BetserAya Betser

Arieh (roepnaam: Aya) werd geboren in 1929 in Palestina. Als kleine jongen kwam hij wonen in Beer Tuviya. Tijdens de burgeroorlog in 1947 en de onafhankelijkheids​oorlog in 1948 vocht hij als strijder in de Givati Brigade van de Haganah, later het Israëlische leger. Hij was als jongen van 18 jaar commandant van een eenheid. In juli 1948 vocht Aya mee in de strijd om Ibdis tegen een grote overmacht van het Egyptische leger. In dit enkele dagen durende gevecht werd hij in het been geraakt door drie kogels. Wonderwel overleefde hij het gevecht.


Help mee! Laat een reactie achter of Like onze website …

Ben je op de tentoonstelling geweest of heb je de documentaire gezien? Vertel wat je ervan vond.

Reactie schrijven in gastenboek →

Deel HeldenvanSion.nl met je vrienden